Programma di diagnosi precoce del tumore al collo dell’uteroProgram ranog otkrivanja raka vrata maternice

Program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Obolijevanje i umiranje od raka vrata maternice u većini europskih zemalja tijekom zadnja tri desetljeća je u padu zahvaljujući ranom otkrivanju Papa-testom. U zemljama s organiziranim programima ranog otkrivanja, rak vrata maternice obično je na 10. mjestu među oboljelima od raka u žena. U Istarskoj županiji među sijelima raka kod žena rak vrata maternice je na 5. mjestu (iza raka dojke, debelog crijeva, pluća, trupa maternice), dok je u Hrvatskoj na 9. mjestu.

 

Unatoč tome što su Papa-testovi u Hrvatskoj u primjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, u usporedbi s drugim zemljama zapadne i južne Europe, Republika Hrvatska ima nepovoljnije trendove kretanja smrtnosti od raka vrata maternice.

 

Najznačajniji faktori rizika koji mogu dovesti do promjena normalnih stanica vrata maternice su: infekcija humanim papiloma virusom (HPV), rana dob ulaska u spolni odnos, česta promjena partnera, loša spolna higijena, spolno prenosive infekcije i pušenje.

 

Rak vrata maternice nastaje kada se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Ove promjene sporo napreduju, a u početku žena nema nikakvih znakova bolesti.

 

PAPA test je brza i jednostavna pretraga kojom se mogu otkriti rane promjene stanica na vratu maternice, prije pojave znakova bolesti.

 

Redoviti pregled (kod zdravih žena jednom u tri godine) omogućava rano otkrivanje promijenjenih stanica u vratu maternice.

 

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice poziva žene u dobi 25-64 g. koje u posljednje 3 godine nisu obavile PAPA test da se jave svom izabranom ginekologu i naruče na pregled.

 

Uz poziv priloženi su podaci o izabranom ginekologu - kontakt podaci i radno vrijeme. Žene u pismu poziva ne dobivaju termin pregleda kao za npr. mamografiju, već uputu da se same naruče na pregled kod svog ginekologa (osobnim dolaskom u ordinaciju ili telefonom). U kuverti je također priložen edukativni letak o ovom programu i kupovnica (služi poput uputnice) koju žene trebaju donijeti na pregled.

 

Pozivanje žena u prvom ciklusu trajalo je od prosinca 2012. do ožujka 2016.godine.

 

 

Pozivamo sve žene da se

 naruče na pregled kod izabranog ginekologa!

 

 

Edukativni letak možete pogledati ovdje.