Pelud

Pelud ili cvjetni prah je vrlo sitni, odvojivi i prijenosni biljni organ s muškim genetskim naslijeđem, te velikom količinom bioloških spojeva (bjelančevine, ugljikohidrati, voda, masti, vitamini, minerali...).

Veličina peludnog zrnca varira od 2μm do 250 μm, te ovisi o obliku i vrsti oprašivanja. Pelud biljka koje oprašuje vjetar je sitna, suha, s glatkom površinom, dok je pelud entomofilnih biljaka (oprašivanje kukcima) krupnija, teža, ljepljiva, s raznim izraslinama na površini.

Oblik peludnog zrnca je jedan od osnovnih kriterija za determinaciju. Peludna zrnca mogu biti okruglasta, loptasta, jajasta ili različitih nepravilnih formi.

Biljke u različitim krajevima cvatu tijekom cijele godine. U zraku se pojavljuje pelud različitih vrsta drveća, trava i korova. Pelud koja se širi vjetrom uzrokuje najviše alergija, jer s lakoćom dolazi u doticaj s nosnom šupljinom i očima. Razlog tomu je da se pelud diže kako se zrak zagrijava i potom počne padati kad se navečer ohladi.

Važno je napomenuti da sve vrste peludi nisu jednako alergene. Da bi pojedina biljna vrsta bila alergena mora ispunjavati tri uvjeta:

1. Oprašivanje vjetrom,

2. Proizvodnja peludi u ogromnim količinama te

3. Postojanje alergenih spojeva koji će u doticaju sa sluznicom izazvati alergijsku reakciju