Peludne alergije

Alergija je nenormalna, naglašeno burna reakcija imunološkog sustava u doticaju s alergenom tvari, na koju se tijelo alergične osobe već prije senzibiliziralo i koja kod zdrave osobe ne izaziva nikakve smetnje. Senzibilizacija znači da je tijelo prepoznalo neku tvar kao stranu i protiv nje potaklo posebno osjetljive limfocite. Kad se ponovno susretne s tom tvari izbit će alergijska reakcija. U procesu senzibilizacije, u tijelu nastaju specifična IgE (imunoglobulini E) protutijela. Ona će pri ponovnom kontaktu s alergenom tvari omogućiti oslobađanje histamina iz stanica, a on će izazvati tipične znakove alergije.

Alergija na pelud najčešća je vrsta alergije. One su sezonske, te ovise o geografsko-klimatskom području, njegovom vegetacijskom pokrovu i meteorološkim faktorima.

Peludna groznica objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis. Simptomi su: svrbež, pečenje i suzenje očiju, kihanje, šmrcanje, osjećaj punoće i neprohodnosti nosa, svrbež vrška nosa, obilniji vodenasti iscjedak te smanjenje ili nedostatak njuha.

Savjeti