PREDSTAVLJANJE SLIKOVNOG PRIRUČNIKA ZDRAVO I FINO NAMIJENJENOG OSOBAMA S TEŠKOĆAMA ČITANJA

PREDSTAVLJANJE SLIKOVNOG PRIRUČNIKA ZDRAVO I FINO NAMIJENJENOG OSOBAMA S TEŠKOĆAMA ČITANJA

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, 16. svibnja 2018. godine, održala se tiskovna konferencija povodom predstavljanja Zdravo i fino, slikovnog priručnika za pripremu jednostavnih obroka od sezonskih namirnica. Slikovni priručnik Zdravo i fino nastao je suradnjom Škole za odgoj i obrazovanje – Pula i Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kao rezultat Projekta Zdravo i fino u školskoj godini 2017./2018. Kroz projekt, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije održane su i radionice edukacije učenika o pravilnoj prehrani te sigurnom načinu pripreme hrane.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Sonja Grozić-Živolić, zamjenica gradonačelnika grada Pule, Elena Puh Belci, ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, Višnja Popović te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović. Naglasili su kako je projekt Zdravo i fino posebno vrijedan projekt koji pokazuje što se sve može postići suradnjom ustanova različitih djelatnosti i stručnjaka različitih profila.

Slikovni priručnik predstavili su učenici radnog osposobljavanja Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, zajedno sa svojim učiteljicama Sanjom Fontana i Sandom Švraka te logopedinjom Leom Radolović i djelatnice Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Olga Dabović Rac i Vedrana Fontana Mikulić. Učenici su prezentirati i nekoliko jela iz priručnika, koja su sami izradili poput voćne salate, namaz od slanutka i svježeg sira te zdravih keksića. Učenici su zajedno sa svojim učiteljicama predstavili način pripreme recepata iz priručnika.

Prema dostupnim saznanjima, slikovni priručnik Zdravo i fino jedinstven je u Republici Hrvatskoj; do sada tiskani priručnici nisu namijenjeni osobama s teškoćama čitanja. 

Priručnik je rezultat suradnje i partnerskog rada Škole za odgoj i obrazovanje - Pula i Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a vjerujemo kako je ovo tek dobar početak daljnjih zajedničkih projekata.

Predstavljanje priručnika i degustaciju jela možete pogledati u galeriji fotografija, a kako je nastao priručnik pogledajte u prezentaciji.