POČETAK ČETVRTOG CIKLUSA I NOVOSTI U NACIONALNOM PROGRAMU RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA

POČETAK ČETVRTOG CIKLUSA I NOVOSTI U NACIONALNOM PROGRAMU RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA

U studenom 2018. godine započeo je četvrti ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji će trajati tijekom 2019. i 2020. godine, pozivanjem osoba oba spola rođenih 1945. - 1969. godine. Pozivi su već upućeni rođenima 1966. godine, a slijedit će pozivi rođenima 1965., 1964., 1963. i 1962.g.

Važna novost u ovom ciklusu je da osobe koje su već bile testirane u prošlom ciklusu, ne trebaju ponovo iskazivati interes za testiranje već će svake dvije godine dobiti kuvertu s materijalima za slanje uzoraka stolice.  Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju u dosadašnjim ciklusima, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja (polip određenih karakteristika ili rak), neće više biti pozivane. Važno je naglasiti da navedene osobe moraju ostati pod nadzorom gastroenterologa preko svojih izabranih liječnika obiteljske medicine. Svi ostali dobit će na kućnu adresu kuvertu s pismom poziva na uključivanje u program i edukativnu brošuru. Po iskazanom interesu za testiranje (potpisom pisma pristanka ili pozivom na besplatni telefon), dostavit ćemo im potreban materijal i upute za dostavu uzoraka stolice na testiranje.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje o ovom programu ili nikad niste dobili poziv, a navedenih ste godišta, nazovite besplatni broj telefona Zavoda 0800 202 000 (ponedjeljak-petak; 12- 15 sati)