19. SIJEČNJA 2019. g. - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE

19. SIJEČNJA 2019. g. - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV

                               RAKA VRATA MATERNICE 

13. EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE

(21. - 27. SIJEČNJA 2019. g.) 

Za razliku od nekih drugih sijela raka, glavni uzročnik raka vrata maternice je poznat, a to je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najopasniji za razvoj raka su visokorizični tipovi HPV-a (najčešće tip 16 i 18) dok niskorizični tipovi uzrokuju anogenitalne bradavice (kondilome). Ako HPV infekcija ne nestane već prijeđe u kroničnu upalu, s vremenom (10-15 godina) stanice vrata maternice se mijenjaju, postaju sve zloćudnije te se na kraju razvija rak vrata maternice. 

HPV infekciju ni nepravilne stanice vrata maternice žene ne proimjećuju - nema znakova bolesti. Znakovi bolesti javljaju se kad je rak već razvijen. Promjene na stanicama (koje još nisu rak) mogu se jedino otkriti prilikom redovitih ginekoloških pregleda i to Papa testom. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te ga šalje na citološki pregled. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se i uspješno liječe. 

 

RAK VRATA MATERNICE MOŽETE SPRIJEČITI:

 

redovitim ginekološkim pregledom

(Papa test svake tri godine i HPV test nakon 30.g. života) te

cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV). 

Žene koje duže od tri godine nisu bile na ginekološkom pregledu - dogovorite pregled, jer Vam on može spasiti život. Imate li izabranog ginekologa?

Žene  u zreloj i starijoj dobi  - ne odgađajte odlazak na preventivne ginekološke preglede jer se ovim pregledima, osim sprečavanja raka vrata maternice, mogu naći i liječiti druge bolesti i stanja koje ugrožavaju život (druga sijela ginekološkog raka – jajnici, trup maternice) ili narušavaju kvalitetu života (npr. bježanje mokraće zbog spuštanja maternice).

  

CIJEPLJENJE PROTIV HPV-A  - JEDINO CIJEPLJENJE PROTIV RAKA 

U školskoj godini 2018./2019. cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole. Također od 1. siječnja 2019. godine besplatno cijepljenje omogućeno je za srednjoškolke i srednjoškolce, a traje, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja 2019. godine.  Provode ga liječnici specijalisti školske medicine Zavoda. Osim navedenih, mogu se cijepiti, ali uz plaćanje, osobe oba spola od devet godina starosti nadalje. Ako ste učenik/ca (roditelj) i redoviti student/ica, informirati se i cijepiti možete kod nadležnog školskog liječnika Zavoda, a svi ostali mogu se javiti epidemiolozima Zavoda ili izabranom liječniku.

Pozivamo roditelje - cijepite svoju djecu protiv ove bolesti koja ne treba postojati.

  

RAK VRATA MATERNICE – BOLEST KOJA NE TREBA POSTOJATI 

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u svibnju 2018. g. na globalnu koordiniranu     akciju za eliminaciju ove bolesti u stanovništvu – cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima. Australija ulaže napore da 2035. g. postane prva zemlja koja će eliminirati ovu bolest.

Možemo li svi zajedno odgovornim ponašanjem eliminirati ovaj rak i u Istri?