PREZENTACIJA PELUDNOG KALENDARA ZA 2019. GODINU

PREZENTACIJA PELUDNOG KALENDARA ZA 2019. GODINU U ISTARSKOJ ŽUPANIJI - KRETANJE TRENDOVA KONCENTRACIJE ALERGENE PELUDI KROZ PROTEKLO RAZDOBLJE

U prostorijama ZZJZIŽ, 21. veljače 2019. godine, održana je tiskovna konferencija povodom prezentacije Peludnog kalendara za 2019. godinu u Istarskoj županiji i kretanje trendova koncentracije alergene peludi kroz proteklo razdoblje. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije od 2014. godine provodi praćenje koncentracije alergene peludi u zraku. Monitoring je sastavni dio Programa praćenja kvalitete zraka u Istarskoj županiji, kojeg financira Istarska županija.

Tiskovnoj konferenciji prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ, Sonja Grozić-Živolić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj IŽ, Josip Zidarić,  ravnatelj ZZJZIŽ Aleksandar Stojanović, voditeljica monitoringa peludi Vesna Kauzlarić i stručna suradnica Lara Fiorido Đurković.

Praćenje, čiji je cilj izrada peludne prognoze i kalendara u svrhu informiranja osoba s alergijama, započelo je u gradu Puli 2014. godine te je prošireno 2017. godine na grad Pazin, a 2018. godine na Labin, čime je uspostavljena najgušća mreža analizatora u Republici Hrvatskoj.

Poznavanje peludnog kalendara pomaže u predviđanju vremena pojave simptoma alergija, što omogućuje da se pravodobno uvede odgovarajući način liječenja.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije tiska peludne kalendare te edukacijske plakate i letke, koje distribuira zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima i ostalim javnim ustanovama.

Peludnu prognozu dva puta tjedno objavljujemo na našim web stranicama

http://zzjziz.hr/index.php?id=109 zajedno i sa pregledom peludnih kalendara grada Pule, Pazina i Labina.