BESPLATNO CIJEPLJENJE PROTIV HPV INFEKCIJE OMOGUĆENO DO 25. GODINE STAROSTI!

BESPLATNO CIJEPLJENJE PROTIV HPV INFEKCIJE OMOGUĆENO DO 25. GODINE STAROSTI!

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva,  do kraja 2019. godine, za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti.


Učenice i učenici 8. razreda osnovne škole mogu se cijepiti tijekom cijele školske godine.


Učenice i učenici te redoviti studenti i studentice mogu se za dogovor o cijepljenju obratiti nadležnom školskom liječniku pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Ostali zainteresirani za cijepljenje mogu se javiti epidemiolozima Zavoda.

Za cijepljenje u ovoj akciji besplatnog cijepljenja osigurano je devetvalentno cjepivo.


Ovo je četvrta školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Može uzrokovati rak vrata maternice kod žena, a povezan je i s rakom rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinomom muškog spolnog uda (penisa), odnosno kod oba spola karcinomom čmara (anusa)
te rakom grla
. HPV 16 i HPV 18 su najčešći “visokorizični” tipovi, a uzrokuju oko 70 % slučajeva raka vrata maternice                   

Cijepljenje protiv HPV-a  - cijepljenje protiv raka

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i dječaka preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Deveterovalentno cjepivo štiti od 90 i više % premalignih lezija povezanih s HPV tipovima 16,18, 31, 33, 45, 52 i 58 te štiti od neonkogenih tipova 6 i 11 (uzročnici spolnih bradavica). Cijepljenje protiv HPV-a  jedino je cijepljenje protiv raka.

Eliminacija raka vrata maternice

Rak vrata maternice i njegovi predstadiji su drugi vodeći rak kod žena dobi 30-49 godina (iza raka dojke). Također od raka vrata maternice umre godišnje 9 žena, što znači da je HPV zarazna bolest od koje umire najviše osoba u Istarskoj županiji
Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u svibnju 2018. na globalnu koordiniranu akciju za eliminaciju raka vrata maternice  u stanovništvu do 2030.g. – cijepljenjem protiv HPV infekcije i redovitim ginekološkim pregledima (HPV i Papa test).