OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HODANJA – 5. LISTOPADA 2019. GODINE

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HODANJA – 5. LISTOPADA 2019. GODINE

Ovogodišnji Svjetski dan hodanja obilježen je pješačenjem stazom Vjeverica (Lungomare), 5. listopada 2019. g., s početkom u 09:00 h, sa Trga kralja Tomislava (na Verudi). Aktivnosti su započele vježbama zagrijavanja, pod stručnim vodstvom članova Udruge kineziologa grada Pule. Pješačenje je završilo u MaxCity Centru na Stoji, gdje su učenici Medicinske škole Pula mjerili tlak svim zainteresiranim građanima, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dijeliti edukativne materijale vezane uz promicanje zdravog načina života.
Također su sudionici, u cilju promjene svojih prehrambenih navika, mogli dobiti savjete naših nutricionista (procjena prehrambenih navika te vaganje i analiza sastava tijela - mjerenje udjela masnog i mišićnog tkiva). Za mjerenje tlaka je bilo zainteresirano četrdesetak građana, a za vaganje njih dvadesetak.
Predstavnici MaxCity Centra, pripremili su voće i zdrave napitke za sve sudionike.
Organizatori ovogodišnje pješačke manifestacije su Grad Pula, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uz potporu Istarske županije, a voditelji aktivnosti su članovi Udruge kineziologa grada Pule.
Prema dostupnim podacima o tjelesnoj (ne)aktivnosti, vidi se jasna potreba za aktivnostima promicanja zdravih stilova života, a posebno pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti u svim dobnim skupinama stanovništva. Želja je građane educirati o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti mijenjanja loših životnih navika. Usvajanje i primjenjivanje redovite i svakodnevne tjelesne aktivnosti ima višestruke korisne učinke na naše zdravlje. Obilježavanjem Nacionalnog dana hodanja pružamo primjer našim sugrađanima i potičemo ih da se u slobodno vrijeme i u prirodi uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja, na pristupačan i zabavan način.