POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI S MAX CITY D.O.O.

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI S MAX CITY D.O.O.

Dana 24.10.2019. g. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i tvrtka Max City d.o.o. potpisali su Sporazum o suradnji na provedbi aktivnosti promicanja zdravlja, zdravih stilova života i životnih navika.
Ravnatelj Aleksandar Stojanović, dr. med. spec. epidemiologije istaknuo je da je ovo prvi takav sporazum koji je Zavod potpisao s nekom tvrtkom u cilju promocije zdravlja i prevencije bolesti među građanima. U prostorima Max Cityja Zavod promovira aktivnosti koje provodi u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije, posebno vezane uz promociju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i mentalno zdravlje, kao i druge preventivne aktivnosti iz svoje djelatnosti koje želi približiti građanima. U provedbu promotivnih aktivnosti, ovisno o temi, Zavod uključuje i druge partnere s kojima surađuje. Raduje nas što su predstavnici Max Cityja prepoznali svoju društvenu ulogu u zajednici te osim centra u kojeg se dolazi u kupovinu žele u suradnji sa Zavodom ponuditi i edukaciju o zdravlju svojim posjetiteljima.
Zamjenica ravnatelja Zavoda, mr. sc. Danijela Lazarić Zec, dr. med. spec. epidemiologije, izvjestila je o izvrsnoj suradnji na dosadašnjim zajedničkim aktivnostima koje su počele prije mjesec dana. Aktivnosti se povezuju uz obilježavanje značajnih datuma te se provode uglavnom subotom ujutro kada ima najviše posjetitelja. Tako je do sada u Max Cityju obilježen Svjetski dan srca (29.9.), Nacionalni dan hodanja (5.10.), Svjetski dan mentalnog zdravlja (12.10.) i Svjetski dan hrane i kruha (19.10.). U suradnji s Medicinskom školom Pula organizirano je mjerenje tlaka, s Udrugom kineziologa Pula hodanje. Magistre nutricionizma iz Zavoda mjerile su težinu i sastav tijela te davale savjete o pravilnoj prehrani, kombiniranju i količini hrane u obroku, upoznavale posjetitelje s raznim vrstama žitarica te davale informaciju o Savjetovalištu za prehranu Zavoda. Psiholozi Zavoda razgovarali su s posjetiteljima o mentalnom zdravlju i njegovoj zaštiti te pomoći koju mogu potražiti kroz Savjetovalište za mentalno zdravlje Zavoda. Max City osigurao je prostor za postavljanje edukativnih materijala, a za posjetitelje voće, napitke, kekse bez dodanog šećera, razne žitarice u edukativne svrhe.
Do kraja godine planirane su aktivnosti 9.11. obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima (razumno s antibioticima) i vjerojatnom početku cijepljenja protiv gripe, zatim 16.11. Svjetski dan prehrane i Svjetski dan dijabetesa, 30.11. uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (promocija Centra za savjetovanje i testiranje na HIV Zavoda), 7.12. Svjetski dan pčelara (promocija meda kao namirnice). Uz partnere Zavoda, nadamo se da će se u organizaciji Max Cityja aktivnostima pridružiti i lokalni proizvođači hrane.