Praćenje koncentracije peludi

Praćenje koncentracije peludi

 

Program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Pule započeo je 1. siječnja 2014. godine. Uzorkivač za pelud smješten je na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Nazorova 23, Pula.

Od 1. siječnja 2017. godine program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku proširio se na grad Pazin, gdje je uzorkivač smješten na krovu sportske dvorane Pazin, Tugomila Ujčića, prof.2.

Od 1. siječnja 2018. godine započinje program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku grada Labina, gdje je uzorkivač smješten na krovu Sportskog centra Franko Mileta, Rudarska ulica.

Od 1. siječnja 2020. godine započinje program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku grada Poreča, gdje je uzorkivač smješten na krovu Doma za starije i nemoćne osobe, M.Gioseffi 2.

Uzorci se uzimaju svakodnevno, osim lokacija u Pazinu, Labinu i Poreču gdje je uzorkovanje jednom tjedno, tijekom cijele godine. Na temelju dnevnih preparata i s obzirom na najavljene meteorološke prilike izrađuje se peludna prognoza za slijedećih nekoliko dana.

Praćenje koncentracije peludi u zraku važno je jer je pelud jedan od najznačajnijih prirodnih alergena i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe.


Kontakti