ĐIR PO PULI - 11.10.2021. g., održano 2. predavanje za kuhinjsko osoblje: „ČITANJE DEKLARACIJA I ADITIVI U HRANI“

ODRŽANO DRUGO ON-LINE PREDAVANJE ZA KUHINJSKO OSOBLJE „ČITANJE DEKLARACIJA I ADITIVI U HRANI“ U SKLOPU EU PROJEKTA „ĐIR PO PULI“

Dana 11. listopada 2021. g., s početkom u 18:30 sati, održano je drugo predavanje za kuhinjsko osoblje u sklopu projekta „Đir po Puli“ i to na temu „Čitanje deklaracija i aditivi u hrani“. Predavanje je održala Mirjana Družetić, dipl. ing. preh. teh. Predavanju je prisustvovalo ukupno 14 zainteresiranih korisnika web platforme Zoom.

Sudionike predavanja upoznali smo sa zakonskim okvirom za označavanje hrane:

• Što deklaracija mora sadržavati – obvezni i dobrovoljni podaci.
• Način navođenja naziva proizvoda, sastojaka hrane, isticanje alergena, nutritivna
deklaracija.
• Kako čitanjem deklaracije odabrati proizvod koji po sastavu, nutrijentima i energiji
odgovara vlastitim potrebama.
• Razlikovanje rokova minimalne trajnosti – oznake „upotrijebiti do“ i „najbolje
upotrijebiti do“.
• Kako treba glasiti naziv proizvoda.
• Zašto se hrani dodaju aditivi, njihova funkcija, gdje su dozvoljeni, a gdje zabranjeni.
• Odgovornosti subjekta u poslovanju s hranom kod stavljanja hrane na tržište.

U prezentaciji su navedeni konkretni primjeri različitih grupa hrane, kako bi se unutar iste grupe vidjeli različiti udjeli pojedinih sastojaka. Proveden je kviz s ciljem utvrđivanja znanja iz webinara „Čitanje deklaracija i aditivi u hrani“.