ĐIR PO PULI - 08.11.2021. g., održano 5. predavanje za kuhinjsko osoblje „ZAČINSKO BILJE U PREHRANI“

ODRŽANO PETO ON-LINE PREDAVANJE ZA KUHINJSKO OSOBLJE „ZAČINSKO BILJE U PREHRANI“ U SKLOPU EU PROJEKTA „ĐIR PO PULI“


Dana 08. studenog 2021. g. s početkom u 18:30 sati održano je peto predavanje za kuhinjsko osoblje u sklopu projekta "Đir po Puli" i to na temu "Začinsko bilje u prehrani". Predavanje je održao Alan Čače, mag. ing. techn. aliment., a prisustvovalo je ukupno 19 zainteresiranih korisnika web platforme Zoom.

Sudionike predavanja upoznali smo sa pojedinim začinskim biljem, općenito što su to začini (definicija) te od kojih se sve dijelova biljaka mogu dobiti i koristi od začina. Prošli smo kratko kroz povijest začina i izdvojili pojedine događaje poput otvaranja novih puteva prema Europi, kolonijalnih ratova i trgovina začina. Od začina smo obradili one u svakodnevnoj uporabi kao što su ružmarin, luk, češnjak, ali i skuplje začine vaniliju i šafran.
Govorili smo i o kombinaciji začina i začinskog bilja koje se koristi za pojedine namirnice. Posebno smo istaknuli značaj začina kao dobre zamjene za sol. Na kraju prezentacije proveden je kviz s ciljem utvrđivanja znanja iz webinara.