NA PULSKOJ TRŽNICI OBILJEŽEN MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

NA PULSKOJ TRŽNICI OBILJEŽEN MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Tradicionalno je već desetu godinu 19. ožujka 2022.godine na pulskoj tržnici obilježen Dan u plavom odnosno Ožujak - mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije pridružio se u ovom obilježavanju Ligi za borbu protiv raka Pula, Istarskim domovima zdravlja- Ispostava Pula, Medicinskoj školi Pula, Osnovnoj školi Kaštanjer i studentima diplomskog studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu iz Pule.

Rak debelog crijeva je vodeće sijelo raka u ukupnoj populaciji, a drugi je vodeći uzrok smrti od raka. Većinom rak debelog crijeva nastaje iz prethodno dobroćudnih (benignih) adenoma – tzv. polipa. Vrijeme njihovog prelaska iz benigne u malignu, zloćudnu fazu traje između 10 i 35 godina što nam pruža mogućnost da redovitim preventiovnim pregledima pravodobno otkrijemo rak, ali ga i spriječimo otkrivanjem i i odstranjivanjem polipa.

Građanima su dijeljeni edukativni materijali o Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka debelog crijeva kojeg Nastavni zavod provodi u Istarskoj županiji. Naglašavana je važnost preventivnog pregleda i odaziva pozvane dobne skupine u dobi 50 do 74 godina) na testiranje na skrivenu krv u stolici. Na edukativnim materijalima istaknut je broj besplatnog telefona Nastavnog zavoda (0800202000) na kojeg se zainteresirani za testiranje mogu javiti i dobiti daljnje informacije, materijale i upute.

Plava vrpca i plava boja općenito simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva. Prolaznicima su stoga poklanjani papirnati plavi cvjetovi s porukom koje su izradili učenici OŠ Kaštanjer.