NA PULSKOJ TRŽNICI ODRŽANA HUMANITARNA AKCIJA DAN NARCISA

NA PULSKOJ TRŽNICI ODRŽANA HUMANITARNA AKCIJA DAN NARCISA

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije pridružio se Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea u humanitarnoj akciji Dan narcisa koja se održala na pulskoj tržnici u subotu, 26.ožujka 2022. godine. Sudjelovali su i Istarski domovi zdravlja, Medicinska škola i brojne osobe iz javnog života.

Kod 75% novooboljelih žena jedini rizik za rak dojke - njihova dob. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Mamografijom, koja je najbolja metoda probira, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Kod žena koje se odazovu u Nacionalni program, rak dojke se otkriva ranije u odnosu na žene koje se nisu odazvale.

Osim sudjelovanja u humanitarnoj prodaji narcisa i drugog cvijeće, građanima su dijeljeni edukativni materijali o Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke kojeg Nastavni zavod provodi u Istarskoj županiji. Naglašavana je važnost preventivnog pregleda i odaziva na mamografiju pozvane skupine žena u dobi 50 do 69 godina. Na edukativnim materijalima istaknut je broj besplatnog telefona Nastavnog zavoda (0800 202 000) na kojeg se zainteresirane mogu javiti i dobiti daljnje informacije, promjenu termina i upute.