21. SIJEČNJA 2023. GODINE - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA maternice EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA MATERNICE (23.-29.SIJEČNJA 2023.G.)

21. SIJEČNJA 2023. GODINE - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA MATERNICE

Obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (treća subota u mjesecu siječnju – proglasio Hrvatski sabor 2011. godine) prilika je da podsjetimo javnost na važnost cijepljenja protiv HPV-a i redovitih ginekoloških pregleda, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli pojavu bolesti i smrti od raka vrata maternice – bolesti koja ne treba postojati.  

Za razliku od mnogih drugih sijela raka, glavni uzročnik raka vrata maternice je poznat, a to je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najopasniji za razvoj raka su visokorizični tipovi HPV-a (najčešće tip 16 i 18) dok niskorizični tipovi uzrokuju anogenitalne bradavice (kondilome). Ako HPV infekcija ne nestane već prijeđe u kroničnu upalu, s vremenom (10-15 godina) stanice vrata maternice se mijenjaju, postaju sve zloćudnije te se na kraju razvija rak vrata maternice.

HPV infekciju ni nepravilne stanice vrata maternice žene ne primjećuju - nema znakova bolesti. Znakovi bolesti javljaju se tek kad je rak već razvijen. Promjene na stanicama (koje još nisu rak) mogu se jedino otkriti prilikom redovitih ginekoloških pregleda i to Papa testom. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te ga šalje na citološki pregled. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se i uspješno liječe.

U proteklih 10 godina u prosjeku godišnje u Istarskoj županiji 29 žena oboli od nekog oblika ove bolesti i to 18 žene obole od raka vrata maternice (incidencija 17,5/100.000),  a 11 žena od početnog oblika raka tzv. karcinoma in situ. Od raka vrata maternice umre godišnje 7 žena (stopa 7,0/100.000). Bilježimo pad incidencije raka vrata maternice, kao i ostale razvijene zemlje. U ukupnoj ženskoj populaciji rak vrata maternice na osmom je mjestu (prosjek 2011.-2020.g.), a u dobi 30-49 godina treći je najčešći rak kod žena (iza raka dojke i štitnjače). Kada se otkrije ova bolest, kod žena mlađe dobi samo je u 40% riječ o raku, a ostalo je početni oblik, dok je kod žena iznad 50 godina rak kod njih 80%. U oboljelima od raka vrata maternice 67,6% su žene u dobi iznad 50 godina, a kod oboljelih od blažeg, početnog oblika raka žene te dobi čine samo 26,1%, što znači da se kod njih bolest kasnije otkriva. Također 85,9% umrlih od raka vrata maternice je u dobi 50 i više godina. Navedeno ukazuje da žene i nakon menopauze trebaju voditi računa o svom zdravlju te redovito odlaziti na ginekološke preglede.

Pozivamo roditelje - cijepite svoju djecu protiv ove bolesti koja ne treba postojati.

Od 2023. godine cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i neobavezno za djevojčice i dječake 5., 6., 7. i 8. razreda. Također ovisno o raspoloživosti cjepiva, cijepiti se mogu sve osobe nakon završene osnovne škole do 25. godine starosti. Dječaci osim što mogu biti prijenosnici bolesti, mogu oboljeti od anogenitalnih bradavica i drugih sijela raka uzrokovanih HPV-om (anus, penis, orofarinks).  Kod žena, osim raka vrata maternice, anusa i orofarinksa, HPV može uzrokovati rak stidnice i rodnice.  Liječnici specijalisti školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije provode edukaciju roditelja učenica i učenika i savjetuju cijepljenje. Ako ste učenik/ca (roditelj) i redoviti student/ica, informirati se i cijepiti možete kod nadležnog školskog liječnika Nastavnog zavoda, a svi ostali mogu se javiti epidemiolozima Zavoda ili izabranom liječniku.

Rak vrata maternice može se spriječiti redovitim ginekološkim pregledom (Papa test svake tri godine i HPV test nakon 30-te godine života) te cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Za više informacija o ovoj bolesti, prevenciji i liječenju posjetite https://necurak.hzjz.hr/