NA PULSKOJ TRŽNICI OBILJEŽEN MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

NA PULSKOJ TRŽNICI OBILJEŽEN MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Dana 01. ožujka 2023. godine na pulskoj tržnici obilježen je Dan u plavom odnosno Ožujak - mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Osim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u ovoj javnozdravstvenoj manifestaciji sudjelovali su Liga za borbu protiv raka Pula, Istarski domovi zdravlja - Ispostava Pula, Medicinska škola Pula – učenici i učitelji, te  Osnovna škola Kaštanjer.

Obzirom da se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi u našoj zemlji od 2008. godine, kao i uvijek prigodom obiljžavanja važnih datuma vezanih uz ovo sijelo raka, nastojimo naglasiti važnost ranog otkrivanja.  Koliko je veliko javnozdravstveno breme ove bolesti dokazuje činjenica da je rak debelog crijeva vodeće sijelo raka u ukupnoj populaciji i drugi vodeći uzrok smrti od raka. Većinom  rak debelog crijeva nastaje iz prethodno dobroćudnih (benignih) adenoma – tzv. polipa. Vrijeme njihovog prelaska iz dobroćudne u zloćudnu fazu traje između 10 i 35 godina što nam pruža mogućnost da redovitim preventivnim pregledima pravodobno otkrijemo rak, ali ga i spriječimo otkrivanjem i odstranjivanjem polipa.

Svim zainteresiranim građanima su dijeljeni edukativni materijali o Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka debelog crijeva kojeg Nastavni zavod provodi i koordinira u Istarskoj županiji. Posebno je naglašena važnost odaziva pozvane dobne skupine (u dobi od 50 do 74 godina) na testiranje na skrivenu krv u stolici. Na edukativnim materijalima istaknut je broj besplatnog telefona Nastavnog zavoda (0800 202 000) na kojeg se zainteresirani za testiranje mogu javiti i dobiti daljnje informacije, savjete, materijale i upute. Želimo istaknuti koliko je važno da svaki pojedinac preuzme odgovornost za vlastito zdravlje.

Plava vrpca i plava boja općenito simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva. Prolaznicima su poklanjani keramički plavi cvjetići sa magnetićem koje su izradili učenici OŠ Kaštanjer.