ODRŽANA 6. KONFERENCIJA „ZAJEDNO S VAMA DO ZDRAVLJA“ U ROVINJU

ODRŽANA 6. KONFERENCIJA „ZAJEDNO S VAMA DO ZDRAVLJA“ U ROVINJU

Konferencija je održana u četvrtak, 20. travnja 2023. godine u Multimedijalnom centru Rovinj, a bila je kao i svake godine posvećena primjerima dobre prakse u promociji zdravih stilova života i intervencijama u zajednici.

Na početku konferencije prisutnima se obratio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, zatim gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga i zamjenica župana Jessica Acquavita.

Prvo predavanje „Kako preskočiti mentalni zid“ je održala  Đurđica Orepić, triatlonka i Istarska Ironwoman. Trčati je zapravo počela iz oklade s prijateljima, krajem svojih četrdesetih,
a danas osvaja triatlone i natjecanja za koja je nužan spartanski trening i čeličan karakter. Velika motivacija ženama u cijeloj regiji svih dobnih skupina sa sloganom „nikad nije kasno za ostvariti cilj“. Dobitnica županijske nagrade Istriana za 2022. godinu., najveće godišnje priznanje Županije u kategoriji Sporta muškarci i žene.

Uslijedilo je predavanje „Rekreacija kao potreba suvremenog čovjeka“, najpoznatije i najdugovječnije fitness trenerice iz Rovinja, Dorine Mrkoci. U korak s vremenom educirajući se na raznim programima sportske rekreacije, usavršila je svoj rad, a od članova stvorila društvo koje je uz njenu motivaciju prisutno na svim društvenim i humanitarnim događajima, od kojih je mnoge sama pokrenula.
Zatim je asistentica i docentica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Tena Matolić, prikazala znanstveni pogled važnosti tjelesne aktivnosti na naše zdravlje. Naglasila je da barem 1 sat umjereno-intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno povezan je s 33% manjim rizikom od preuranjene smrti. Problemi Hrvatske - relativno velik udio nedovoljno aktivnih odraslih osoba, djece i adolescenata u Hrvatskoj te velik stupanj pretilosti.

Nakon sat vremena pozornog slušanja predavanja, pokrenula nas je spomenuta fitnes trenerica Dorina Mrkoci, lakoizvedivim vježbama sa stolicom.

Jedna od djelatnica Savjetovališta za prehranu (NZZJZIŽ),  Jovanka Katić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, prikazala nam je način rada Savjetovališta od osnutka do danas. Termini Savjetovališta za prehranu popunjavaju se velikom brzinom; uz provođenje promotivnih aktivnosti, predavanja i radionica, kreiraju i izdaju zdravstveno – edukativne materijale i priručnike, sudjeluju u organizaciji manifestacija i raznih tipova edukacija.

Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Poreč prikazala je
„Značaj medicinske rekreacije za starije u prevenciji faktora rizika - porečki primjer“. Istaknula je ciljeve programa medicinske rekreacije za starije: očuvanje funkcionalne sposobnosti i neovisnosti, smanjenje faktora rizika za razvoj kroničnih bolesti, poticanje samo-odgovornosti za vlastito zdravlje i socijalna integracija starijih.

Stručni suradnik za razvoj i unapređenje sporta Sportske zajednice grada Poreča, Zoran Jendrašić, diplomirani organizator rekreacije, predstavio je „Nordijsko rekreativno hodanje – porečka iskustva“.  

Magistrica psihologije, Jelena Dmitrović je dio stručnog tima Savjetovališta za mentalno zdravlje NZZJZIŽ-a. Prikazala je koliko je zapravo mentalno zdravlje jednako važno kao i ono fizičko. Prema procjeni opterećenja bolestima za Hrvatsku, mentalni poremećaji su na četvrtom mjestu među vodećim skupinama, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti te ozljeda.

Nakon drugog seta predavanja vježbe istezanja nam je predvodila kineziologinja Darka Jelenc, jedna od voditelja Sportske udruge Kanarinko, Rovinj.

Da bi barem dio djece stekao naviku bavljenja sportom ili rekreacijom u Rovinju se pobrinula Sportska udruga Kanarinko, osnovana u jesen 2011. godine na inicijativu kineziologinja Bojane
Bolković, Darke Jelenc
i skupine entuzijasta. Oni nisu klub već udruga pa im cilj nije stvaranje sportaša već promjena navika današnje najmlađe populacije. Autorice su i priručnika Kanarinkova Poligonka. Kroz kratki video uradak su nam prikazale kako izgledaju razni poloigoni i kako djeca uživaju u prolaženju istih.

Savjetovalište za brak i obitelj Pazin psihosocijalne usluge/psihoterapiju  pruža  od  rujna 2003. godine. Voditeljica Savjetovališta od 1. kolovoza 2021. godine je  Neva Ljuština Zgrablić, psihologinja i savjetnica, dok je njena zamjenica Barbara Močibob Šperanda, pedagoginja i savjetnica od 1. srpnja 2022. godine. Cilj Savjetovališta je postizanje veće razine psiho-socijalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i čitave obitelji, odnosno jačanja razine kvalitete života pružanjem podrške mentalnom zdravlju u lokalnoj zajednici.

Konferenciju je zatvorila zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Danijela Lazarić Zec sa zahvalom za sudjelovanjem i pozivanjem da se svi  pridruže i u 7. pješačkoj manifestaciji "Hoditi i zdravi biti - La salute viene camminando".

Divan domjenak, ugodno oku – nepcu ukusno, priredili su učenici Strukovne škole Eugena Kumičića u Rovinju.

6. konferencija "Zajedno s vama do zdravlja" u Rovinju