TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA
Sukladno preporukama Ministarstva zdravstva, klasa: 023-03/20-01/212, ur.broj: 534-03-3-1/7-20-02 od 10. travnja 2020., obavještavamo cijenjene polaznike tečaja da se zbog uvjeta nastalih uslijed epidemije COVID-19 do daljnjega predavanja ne održavaju, a ispiti se mogu prijavljivati i održavati te se prijavljuju elektroničkim putem na sljedeće e mail adrese:
- 052/529 049 – Pula (klaudio.zudic@zzjziz.hr)
- 052/841 655 – Rovinj (rovinj@zzjziz.hr)
- 052/434 909 – Poreč (porec@zzjziz.hr)
- 052/858 014 – Labin (labin@zzjziz.hr)
- 099/490 6976 – Pazin (pazin@zzjziz.hr)
- 052/721 141 – Umag (umag@zzjziz.hr)
- 052/663 545 – Buzet (buzet@zzjziz.hr)
Od 2019. godine uvodi se dvije vrste tečajeva:
1) Za osobe koje rade u kontaktu s hranom i vodom,
2) Za osobe koje su u neposrednom kontaktu s kozmetičkim proizvodima.
EDUKATIVNI MATERIJALI:
Tečaj higijenskog minimuma je reguliran Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih
bolesti (NN 79/07,113/08,43/09,130/17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja
potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (Pravilnik-hrana NN 116/2018).
Tečaj je namijenjen osobama koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu
hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, te osobama koje rade na
pripremi i serviranju hrane, a moraju imati potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane
i osobnoj higijeni.
Tečajevi se organiziraju po osnovnom i proširenom programu.
Tečaj po osnovnom programu pohađaju sve osobe koje na svojim radnim mjestima u
proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje
rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe
barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco-shopovima, mesnicama
u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.
Tečaj za osobe po osnovnom programu provodi se iz odobrenih priručnika (edukativnih
materijala), koje ovdje objavljujemo, a koje je donijelo Ministarstvo zdravstva na prijedlog
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva
poljoprivrede.
Osobe koje pohađaju tečaj po osnovnom programu nisu obvezne prisustvovati slušanju tečaja
već se prijavljuju putem prijavnice za tečaj i dobivaju termine provjere znanja.
Za provjeru znanja pripremaju se iz odobrenih priručnika (edukativnih materijala).
Tečaj po osnovnom programu pohađaju osobe koje rade u sljedećim djelatnostima
(navedene kategorije polaznika):
1. ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
2. skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva
posebne temperaturne uvjete čuvanja
3. skladišta i objekti prodaje izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva
ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci,
automati,rashladne škrinje)
4. objekti u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
5. objekti u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
6. tržnice na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih
proizvoda
7. objekti u kojima se obavlja više djelatnosti , a obuhvaćene su točkama od 1. do 6.
8. objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom
gospodarstvu
9. objekti koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema
svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
10. objekti u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla
11. sabirališta mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta
odobrenog za preradu mlijeka
12.objekti u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim
primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
13. mesnice
14. ribarnice
15. sabirališta divljači
Tečaj po proširenom programu pohađaju sve osobe koje na svojim radnim mjestima u
proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe
koje rade na pripremi i serviranju hrane, a koje rade u složenijim procesima pripreme
hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima,
institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama
i slično, a ne spadaju u kategorije navedene za pohađanje osnovnog tečaja.
Osobe koje rade u objektima dvojne djelatnosti: kategorije navedene za pohađanje tečaja
po Osnovnom programu, a koje uz to imaju pripremanje i serviranje hrane moraju pohađati
tečaj po proširenom programu.
Tečaj po proširenom programu održava se u trajanju od 15 nastavnih sati teorijske nastave.
Za osobe koje obavljaju sezonske poslove u proizvodnji i/ili ugostiteljstvu tečaj po
proširenom programu provodi se putem odobrenih priručnika(edukativnih materijala).
Provjera znanja obavlja se pred Ispitnom komisijom, najranije u roku od sedam dana,
najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave na tečaj i / ili od odslušane teorijske nastave.
Za polaznika tečaja koji je postigao uspjeh na provjeri znanja izdaje se potvrda pravnoj ili
fizičkoj osobi koja je uputila osobu na tečaj.
Polaznik koji nije zadovoljio na ispitu (provjeri znanja) ima pravo u roku 24 sata podnijeti
pismeni zahtjev za ponovnim polaganjem. Troškove ponavljanja ispita polaznik plaća sam.
Tečaj higijenskog minimuma potrebno je obnavljati svakih pet godina.
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje za prehrambeno
-prerađivačka i ugostiteljska zanimanja imaju usvojena potrebna znanja za rad u svim
djelatnostima i upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka strukovnog
obrazovanja.
Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz
područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva,
biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti
posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete
od obveze pohađanja tečaja.
PRIRUČNIKE (edukativne materijale) MOŽETE PREUZETI NA SLIJEDEĆIM
LINKOVIMA:
- OSNOVNI PROGRAM
- Learning material BASIC
- PROŠIRENI PROGRAM
- Learning material ADVANCED
Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a
koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te
fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluge njege ili uljepšavanja
lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
moraju imati potrebna znanja o sprječavanju zaraznih bolesti prije početka rada.
Tečaj za osobe koje prvi put polažu održava se u trajanju od osam nastavnih sati teorijske
nastave.
Osobe koje obnavljaju znanje nakon pet godina pristupit će samo provjeri znanja.
Za osobe koje ove poslove obavljaju sezonski, tečaj se provodi putem odobrenih edukativnih
materijala.
Po završetku tečaja obavlja se provjera znanja polaznika tečaja pred Ispitnom komisijom.
Polaznik koji nije zadovoljio na ispitu (provjeri znanja) ima pravo u roku 24 sata podnijeti
pismeni zahtjev za ponovnim polaganjem. Troškove ponavljanja ispita polaznik plaća sam.
Za polaznika tečaja koji je postigao uspjeh na provjeri znanja izdaje se potvrda pravnoj ili
fizičkoj osobi koja je uputila osobu na tečaj.
Tečaj higijenskog minimuma potrebno je obnavljati svakih pet godina.
Za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje za navedena zanimanja,
smatra se da imaju usvojena znanja potreba za rad, te se upućuju na tečaj nakon pet godina
od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.
PRIRUČNIK (edukativni materijal) MOŽETE PREUZETI NA SLIJEDEĆIM LINKOVIMA:
- EDUKATIVNI MATERIJAL O SPREČAVANJU ZARAZNIH BOLESTI ZA OSOBE U KONTAKTU S KOZMETIČKIM PROIZVODIMA
- Learning material for the course on prevention of infectious diseases
Sve informacije možete dobiti pozivom na brojeve telefona ili slanjem na e-mail
Prijave i plaćanje tečaja:
- predračun možete zatražiti mailom ili faxom
Za dodatne informacije možete koristiti gore navedene kontakte.
Za prijavu na ispit potrebno je nekoliko dana ranije e-poštom dostaviti čitko i
ispravno popunjenu prijavnicu (pojedinačnu ili za grupu) za tečaj
(Prijava djelatnika za pohađanje tečaja higijenskog minimuma)
koja se nalazi niže u tekstu, te zatražiti ponudu za plaćanje.
Po zaprimanju ispunjene prijavnice sve obavijesti dobiti ćete na svoju e-poštu.
Obrazovni materijali nalaze se na vrhu ove stranice ( KONTAKT S HRANOM I VODOM,
KONTAKT S KOZMETIČKIM PROIZVODIMA )
Za daljnje obavijesti pratite stranicu Zavoda za javno zdravstvi Istarke županije.