8. javnozdravstvena pješačka manifestacija “Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando”

8. pješačka manifestacija “Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando”
održala se ove godine u svih 10 gradova Istarske županije,
u Pazinu 19.04.,
u Puli, Vodnjanu, Rovinju, Umagu i Novigradu 20.04. te
u Labinu, Poreču, Bujama i Buzetu 21.04.2024.g.


U tjednu u kojem se odvijala manifestacija (15.-21. travnja 2024. godine) u gradovima su bili organizirani dodatni sadržaji tjelesne aktivnosti i/ili motiviranja građana za odaziv na pješačenje.


 

GRAD PAZIN

Pazin je svoj dan pješačenja rezervirao za petak, 19.04.2024.g. U jutarnjim satima akciji hodanja pridružio se Dječji vrtić Olga Ban Pazin na kružnoj stazi oko Pazina, pod vodstvom Mala škola atletike „Pazinski sprintići“. Popodne se okupilo oko stotinjak sudionika na Trgu slobode. Od 16 sati moglo se besplatno provjeriti razina šećera u krvi te izmjeriti tlak od strane patronažnih sestara Istarskih domova zdravlja, Ispostave Pazin. Start pješačenja prema Gortanovom brijegu bio je u 17 sati pod vodstvom Planinarskog Društva Pazinka Pazin te Sportska igraonica i univerzalna sportska škola SPORT 4+. Na samom vrhu je bila podjela jabuka te odmor.

 


GRAD PULA-POLA

U Puli je pješačenje (200-tinjak sudionika) krenulo 20.04. u 10,00 sati u Šijanskoj šumi na ulazu kod Šumarije gdje su se dijelile majice i boce vode. Pješačilo se stazom Orhideja na kojoj je dio sudionika odabrao kraću rutu dužine 4,6 km, dok su oni malo hrabriji odabrali dužu od 6 km. Na kraju pješačenja sve sudionike dočekao je topli obrok kojeg su pripremili kuhari Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi. Učenici srednje medicinske škole mjerili su krvni tlak i razinu šećera u krvi, dok su članovi Gradskog društva Crvenog križa i Društvo kineziologa pokazivali vježbe istezanja.


GRAD ROVINJ-ROVIGNO

Grad Rovinj promijenio je lokaciju polaska pješačenja tako da ove godine krećemo s livade kod ulaza na Punta corrente. Dana 20.04. okupilo se oko 200-tinjak sudionika. Majice su dijelili članovi Kluba umirovljenika dok je Društvo sportske rekreacije bilo zaduženo za vođenje pješačenja i vježbe zagrijavanja. Na startu je gradsko društvo Crvenog križa uobičajeno mjerilo tlak i šećer u krvi. Sudionici su s Punte krenuli prema marini, uz rivu su išli do grada te su preko Valdibore krenuli prema ex željezničkoj kako bi stigli do odredišta - rovinjske bolnice, a tamo ih je dočekao zdravi obrok - povrtna maneštrica.


GRAD NOVIGRAD-CITTANOVA

Oko 300 sudionika novigradske pješačke manifestacije, okupili su se u jutarnjim satima na početnoj točki pješačenja ispred prostora Moto kluba Pirates u Kastaniji. Za sudionike je pripremljena posebna majica manifestacije, te uz glazbu i lagano razgibavanje kojeg je vodio trener Sergej Šain, krenulo se na pješačenje kružnom stazom od oko deset kilometara dužine. Sve zainteresirani, na startu su mogli provjeriti tlak i razinu šećera u krvi kod volontera Gradskog društva Crvenog križa Buja. Otprilike na polovici pješačenja u Dajli, organizirana je voćna okrijepa, a po povratku u Kastaniju, sudionici su uživali u pripremljenom grahu, pašteti i kotliću od gljiva. Organizator subotnjeg novigradskog pješačenja je Grad Novigrad-Cittanova, uz posebnu zahvalu suorganizatorima: Gradskom društvu Crvenog križa Buje, Društvu gljivara Bujšine – Boletus, članovima udruga Zdravi Novigrad – Cittanova sana i MK Pirates, te Turističkoj zajednici Grada Novigrada – Cittanova.


GRAD UMAG-UMAGO

Sudjelovalo 80-tak pješaka u Umagu, 20.04.2024. g. U organizaciji Grada Umaga i Hrvatskog planinarskog društva Planik Umag ove godine start je imala u ribarskoj luci Stare Savudrije. Organizator je osigurao prigodne majice i dovoljne količine vode za sve sudionike. Osamdesetak prijavljenih hodača, nešto poslije deset sati krenulo je na hod rutom dugom oko 11 kilometara, pod vodstvom domaćeg svjetskog putopisca Gorana Blaževića. Staza je okupljenu skupinu vodila pored stancije Grande i resorta Petram do crkvice sv. Lovre u Valfontani gdje je bila prva odmorišna točka za okrijepu. Nakon toga preko Frančeškije i zelenih polja vesela družina stigla je do Zambratije, odakle se uz obalu uputila nazad prema početnoj točki u Staroj Savudriji, prošavši uz savudrijski svjetionik.


GRAD VODNJAN-DIGNANO

Hoditi i zdravi biti", manifestacija održala se po drugi put u prekrasnom Parku kažuna u Vodnjanu u subotu 20. travnja 2024. s početkom u 10:00 sati. Prije same šetnje, u 9:30 sati, na programu je zajedničko razgibavanje kako bi se pripremili za hodanje i uživali u aktivnom danu. Sudionicima (200-tinjak) je omogućeno i besplatno mjerenje tlaka te razine šećera u krvi, a po povratku iz šetnje, svim sudionicima bila je osigurana ukusna maneštra.


GRAD POREČ-PARENZO

Porečki hodači su u nedjelju, 21. 4., preplavili porečku prekrasnu šetnicu od Naftaplina do zelene lagune te odlučili uživati u suncu, tjelesnoj aktivnosti i druženju. Bila je ovo jedna od najposjećenijih aktivnosti hodanja koliko se u Poreču hoda u javnozdravstvenoj manifestaciji HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO. U nedjelju je u Poreču tako hodalo više od 600 hodača na veselje svih organizatora. Odrasli hodači su na startu u redovima čekali da provjere krvni tlak koji su mjerile medicinske sestre Doma za starije i nemoćne. Na kraju puta prepunog aktivnosti, smijeha, priče i druženja, tjelovježbe uz more, kraj Ski lifta sve je hodače dočekao ukusan ručak kojeg je osigurao Grad Poreč-Parezno, već uobičajeno grah i voda. Uključeni mnogi: kineziolozi Zoran Jendrašić i Vedran Vrus; fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Poreč, Sanja Milohanić; Crveni križ Poreč; Društvo invalida Poreč; Klub umirovljenika Galija; VITA LEVA (vlakić), Robert Poropat (glazba) i drugi.


GRAD LABIN

Više od tristotinjak građana je u nedjelju 21. travnja u deset sati krenulo pješke s trga Kature. Na startu su se sudionicima dijelile majice s logotipom manifestacije i dovoljan broj bočica voda za okrijepu. Start pješačenja bio je trg Kature, a cilj Plomin Luka gdje će biti organiziran obrok za sve sudionike i autobusi za povratak u Labin. Ovogodišnja ruta pješačenja duga je otprilike sedam kilometra. Prije samog starta je patronažna služba IDZ Labin, mjerila sudionicima tlak i šećer.


GRAD BUJE-BUIE

Pješačenje se održalo 21. travnja 2024. godine a odazvalo se oko 300-tinjak građana. PJešačilo se na dvije trase: Trasa 1: Buje (sportska zona)-Grožnjan-Buje (Parenzana) i Trasa 2: Buje (sportska zona)-Triban-Buje (dječja trasa). Sudionicima su podijeljene majice i bočice vode. Prije samog početka pješačenja s trenerom Adisom Hazićem održano je zagrijavanje i kratko savjetovanje vezano uz pravilnu tjelovježbu, a Gradsko društvo Crvenog križa Bujštine vršilo je mjerenje tlaka i šećera u krvi. Po povratku s pješačenja i nakon podjele toplog obroka sudionici su se nastavili družiti u sportskoj zoni.


GRAD BUZET

8. javno-zdravstvena manifestacija Hoditi i zdravi biti 2024. godine održana je 21. travnja 2024. godine, u Buzetu u poslijepodnevnim satima. Predvođeni Silvanom Komarom, najstarijim sudionikom manifestacije i članom buzetske podružnice HPD „Planik“ Umag, te planinarima Vladom Paladinom i Maricom Krota, 118 sudionika hodalo je kružnom stazom na području Mjesnog odbora Vrh, od Društvenog doma na Vrhu do Medveja i Marčanegle i natrag. Prije polaska volonterke Gradskog društva Crvenog križa Buzet mjerile su sudionicima tlak i šećer, a svaki je sudionik dobio majicu s logotipom manifestacije i bočicu vode. Na povratku je za sudionike bio osiguran obrok koji je ove godine spremala Osnovna škola, a dijelile su ga volonterke buzetske udruge umirovljenika. Suorganizatori: buzetska podružnica HPD „Planik“ Umag, Mjesni odbor Vrh, Osnovna škola „V. Gržalja“ Buzet, Dječji vrtić „Grdelin“, Matica umirovljenika Hrvatske, Udruga Buzet, GD Crvenog križa Buzet, Turistička zajednica Grada Buzeta te Srednja škola Buzet.