Lov na tihog ubojicu (povišeni krvni tlak)

Lov na tihog ubojicu (povišen krvni tlak)


Povišen krvni tlak, tj. arterijska hipertenzija već desetljećima je poznat kao glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne, cerebrovaskularne i bubrežne bolesti i smrtnost zbog čega se naziva Ubojicom broj 1.


Arterijska hipertenzija je najučestalija bolest današnjice i njena prevalencija je na žalost u porastu, a zbog činjenice da dugo ne izaziva smetnje naziva se Tihi ubojica. Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Prema procjenama, 18 % svih smrti na razini svijeta može se pripisati hipertenziji. U Istarskoj županiji prema podacima iz ordinacija obiteljske medicine, 1/3 odraslog stanovništva ima dijagnosticiranu arterijsku hipertenziju.


Arterijska hipertenzija se može spriječiti jer je najvećim dijelom posljedica nezdravog načina života. Kako bi se smanjio rizik visokog krvnog tlaka potrebno je smanjiti unos soli, hraniti se uravnoteženom prehranom, prestati pušiti, izbjegavati prekomjerno pijenje alkohola, baviti se tjelesnom aktivnošću i održavati normalnu tjelesnu težinu.Također je važno redovito kontrolirati vrijednosti krvnoga tlaka validiranim uređajem.


Hrvatsko društvo za hipertenziju i Hrvatska liga za hipertenziju su zajedno sa svojim partnerima pokrenuli akciju Lov na Tihog ubojicu s ciljem podizanja svijesti o hipertenziji, ukazivanja na rizične čimbenike i pozivanje svih: stručna društva, udruge građana i cjelokupne populacije kako bi zajednički smanjili učestalost hipertenzije u općoj populaciji i poboljšati kontrolu liječenih hipertoničara.


U razdoblju od 8. srpnja do 2. kolovoza 2024.
u vremenu od 07:30 do 09:30 sati
Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije
ispred glavnog ulaza, Pula, Nazorova 23
provodit će javnozdravstvenu akciju
Lov na tihog ubojicu (povišen krvni tlak, tj. arterijska hipertenzija).


Cilj ove akcije je podizanje svijesti o “tihom ubojici”, promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju i ukazivanje na neprepoznate faktore rizika ove bolesti.


Pridružite nam se u akciji gdje će Vam naši zdravstveni djelatnici izmjeriti arterijski tlak i provesti kratku anonimnu anketu. Svi sudionici će dobiti edukativne materijale o zdravom načinu života i prevenciji razvoja arterijske hipertenzije te materijale Savjetovališta za prehranu NZZJZ IŽ.

Lov na tihog ubojicu već se intenzivno odvija, pridružite nam se!