8. susret promocije zdravih školskih marendi u Puli

8. susret promocije zdravih školskih marendi u Puli

U organizaciji Osnovne škole Vidikovac, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (NZZJZIŽ) i Grada Pule, dana 10. rujna 2024. godine, održala se povodom početka školske godine edukacija kuhinjskog osoblja i promocija zdravih školskih međuobroka u OŠ Vidikovac.

Ove godine poseban je naglasak na smanjenju prehrambenog otpada u osnovnim školama te zdravim međuobrocima. Djelatnice Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ su educirale kuhinjsko osoblje 11 osnovnih škola na području Grada Pule, a sudionici su educirani o problematici bacanja hrane i na koji način se može smanjiti, kakvo je stanje u Hrvatskoj (što se od hrane i koliko baca u kućanstvima), o rokovima valjanosti na proizvodima, o načinima čuvanja pojedinih namirnica.

 

Za susret je pripremljen poseban letak „Nešto više o voću na jednom mjestu“ koji govori o korištenju svježeg i sušenog voća na malo drugačiji način s naglaskom na smanjenje bacanja hrane i reduciranje otpada.

 

Kuhinjsko osoblje iz pulskih osnovnih škola pripremilo je jednostavne i nutritivno uravnotežene međuobroke za učenike i uzvanike.Prezentirana su različita jela na bazi voća, orašastih plodova i sušenog voća (pita od jabuka u kuglicama, banana kolač, energetske pločice, polpete sa ribanim jabukama i sjemenkama, biskvit s voćem, crumble od jabuka, frape te pita od jabuke i bundeve). Na kraju degustacije djeca su ocijenila jela te je na osnovi njihovih ocjena „naj-jelo“ izabrano crumble od jabuke.