Upute za slanje uzoraka

Kada se šalju uzorci kliničkog materijala za mikrobiološke pretrage treba uvijek imati na umu da će rezultati biti toliko dobri koliko su dobri i poslani uzorci.

Za pouzdane rezultate mikrobioloških pretraga od najveće je važnosti odabir odgovarajućeg uzorka kliničkog materijala, njegovo pravilno uzimanje (u pravo vrijeme, s odgovarajućeg mjesta i u dovoljnoj količini), kao i dostava i/ili eventualno čuvanje. Ne bi trebalo štedjeti na količini uzorka.

Suradnja liječnika i drugog medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku i mikrobiološkog laboratorija je neophodna kako bi se dobili rezultati koji će moći biti primijenjeni na dobrobit bolesnika.

Stoga je potrebno slijediti protokol o pravilnom odabiru, uzimanju i sigurnom rukovanju s uzorkom kliničkog materijala pri slanju  u laboratorij.

Opća pravila uzimanja uzorka kliničkog materijala za mikrobiološku pretragu 

  • - Uzorak mora poticati s mjesta infekcije kako bi se otkrio etiološki  uzročnik.
  • - Uzorak treba biti uzet u pravilu prije početka antimikrobne terapije, ako to nije moguće potrebno je navesti primijenjenu terapiju.
  • - Uzorak treba pohraniti u sterilnu posudicu kojoj  zatvarač dobro prianja.
  • - Treba izbjegavati kontaminaciju uzorka fiziološkom florom.
  • - Posudica s uzorkom mora biti pravilno označena tj. obavezno treba staviti naljepnicu s imenom i prezimenom bolesnika.
  • - Na uputnici uz opće identifikacijske podatke bolesnika obvezno treba navesti vrstu uzorka, datum i vrijeme uzimanja, dijagnozu i /ili vodeće simptome, laboratorijske i epidemiološke podatke.

 

Uzorci se uzimaju u prijemnoj ambulanti  Službe za mikrobiologiju zavoda ili mogu biti uzeti u drugoj medicinskoj ustanovi (Opća bolnica, Istarski domovi zdravlja…) i dostavljeni osobno što prije (u pravilu u roku od 2 – 3 sata ) nakon uzimanja.

 

  • - Neki uzorci mogu biti poslani poštom, tada treba pozornost obratiti na ambalažu za slanje infektivnih uzoraka kliničkog materijala, odnosno uzorci uvijek moraju biti dobro zatvoreni u čvrst paket, kako bi se izbjeglo lomljenje ambalaže u transportu i istjecanje uzorka – zbog opasnosti od infekcije!
  • - Neki uzorci moraju biti pohranjeni u posebne transportne podloge koje se mogu nabaviti u  Službi za mikrobiologiju ZZJZ Istarske  županije.