Stručna pomoć pri uvođenju i održavanju HACCP sustava
Ovisno o potrebama korisnika, Zavod pruža usluge:
• cjelokupne implementacije HACCP sustava
• stručne pomoći pri uvođenju HACCP sustava prema objavljenim Vodičima
• održavanja uspostavljenih HACCP sustava
1. Obilazak objekta, kako bi se prema zatečenom stanju mogle planirati daljnje aktivnosti
2. Sastavljanje hodograma aktivnosti s određenim rokovima za izvršenje pojedinih faza implementacije
3. Analizu stanja objekta – detaljan pregled objekta, utvrđivanje sanitarno-tehničkih i
organizacijskih uvjeta rada, broj zaposlenika i njihovo ponašanje tijekom radnih procesa
4. Prezentaciju analize stanja i prijedloga mjera za uklanjanje sanitarno-tehničkih i
organizacijskih nedostataka (pisani elaborat praćen fotografijama obavljenih tijekom
analize stanja objekta i prijedlog svih mjera koje se moraju ukloniti prije ili tijekom implementacije aktivnosti sustava)
5. Identifikaciju opasnosti (fizičke, kemijske, biološke) tijekom svih radnih procesa,
definiranje kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica i korektivnih mjera;
6. Izradu radnih uputa sukladno zahtjevima radnih procesa i postupaka (primjena dobre higijenske i proizvođačke prakse – preduvjetni programi)
7. Edukaciju zaposlenika – teoretska i praktična edukacija zaposlenika uključenih u aktivnosti sustava
8. Izradu i primjena dokumentacije sustava (obrasci, zapisi, dokumentirani postupci) –
evidencija kontrole dobavljača, monitoringa kritičnih kontrolnih točaka, provođenja korektivnih mjera,
higijenskog ponašanja zaposlenika; evidencija utvrđivanja i uklanjanja neispravnosti opreme, uređaja i
instrumenata, edukacije zaposlenika, zdravstvenog stanja zaposlenika, servisiranja i umjeravanja opreme i uređaja,
uzorkovanja proizvoda i briseva mikrobiološke čistoće, otpisa proizvoda, provođenja DDD mjera
9. Verifikaciju aktivnosti sustava - zadnja faza implementacije sustava koja se provodi
nakon određenog vremena pravilne primjene svih aktivnosti sustava
1. Analizu stanja objekta – detaljan pregled objekta, utvrđivanje sanitarno-tehničkih i organizacijskih
uvjeta rada (pisani elaborat obavljene analize stanja objekta i prijedlog svih mjera koje se moraju ukloniti)
2. Edukaciju zaposlenika – praktična edukacija primjenom Vodiča dobre higijenske prakse i radnih uputa za sve procese rada
• Izradu programa godišnjeg održavanja sustava
• Edukaciju zaposlenika uključenih u provedbu sustava
• Reviziju dokumentacije
• Nadzor i kontrolu uspostavljenog sustava
• Provjeru usuglašenosti sustava s važećom zakonskom regulativom
• Rješavanje nesukladnosti u sustavu
Kontakti
tel: 052 529 039
haccp@zzjziz.hr
tel: 052 529 071
hrana@zzjziz.hr