Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane
Prema važećim zakonskim propisima ispituju se:
• Mikrobiološki parametri (aerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, kvasci, plijesni, sulfitoreducirajuće klostridije, enterobakterije, Escherichia coli, Salmonella sp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus)
• Histamin (HPLC i TLC)
• Aditivi (konzervansi, bojila, sladila, arome, antioksidansi, fosfati)
• Kontaminanti (metali, mikotoksini, nitrati, PCB, PAH)
• Ostaci pesticida
• Ostaci veterinarskih lijekova (sulfonamidi, kloramfenikol)
Ispitivanje kvalitete hrane
Ovisno o vrsti hrane i propisanim zahtjevima ispituju se:
• maslinovo ulje: sadržaj slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, specifična UV ekstinkcija (K-brojevi), sastav masnih kiselina, sadržaj voskova, sadržaj polifenola…
• alkoholna pića i pivo: alkoholna jakost, udio metilnog alkohola, sadržaj šećera, sadržaj sumpornog dioksida…
• med: količina šećera (fruktoza, glukoza, saharoza), količina vode, električna vodljivost, slobodne kiseline, aktivnost dijastaze, količina hidroksimetilfurfurala
• sir i mliječni proizvodi: suha tvar, mliječna mast, mliječna mast u suhoj tvari
• kemijski sastav i energetska vrijednost proizvoda (sadržaj vode, pepela /mineralnog ostatka, bjelančevina, masti, šećera, ukupnih ugljikohidrata, vlakana ), kao neophodan dio proizvođačke dokumentacije
• energetska i prehrambena vrijednost gotovih obroka.
Kontakti
tel: 052 529 071
tel: 052 529 039
hrana@zzjziz.hr