Kontrola mikrobiološke čistoće objekata za proizvodnju i promet hrane i predmeta opće uporabe
Provodi se sukladno Pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN 137/09), a podrazumijeva:
1. uzimanje i laboratorijsku analizu briseva radnih površina, postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruku osoba koje u poslovanju dolaze u dodir s hranom i predmetima opće uporabe u čistom stanju pripremljenih za uporabu ili početak rada,
2. mjesto, broj i učestalost uzimanja uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće ovisi o opsegu i vrsti proizvodnje ili pružanja usluga,
3. kontrolu mikrobiološke čistoće objekata treba provoditi najmanje jednom u šest mjeseci za vrijeme rada objekta,
4. ocjenu mikrobiološke čistoće objekta,
5. nezadovoljavajuća mikrobiološka čistoća objekta ugrožava zdravstvenu ispravnost hranete ukazuje na potrebu poduzimanja korektivnih mjera i ponovnog ispitivanja mikrobiološke čistoće.
Kontakti
tel: 052 529 079
tel: 052 529 071
tel: 052 529 072
hrana@zzjziz.hr